2 oktober 2024

ACCORDEON

Zijn oude accordeon, hij speelde accordeon, oh mooie accordeon enz., enkele van de vele melodieën die over de accordeon gezongen zijn. Dit prachtige instrument is de laatste jaren in de vergetelheid geraakt, bijna geen kind meer die accordeon wil gaan leren spelen en veel jonge kinderen weten niet eens wat een accordeon is. Ook de oudere accordeonisten overlijden en in de accordeonorkesten zijn er bijna alleen nog grijze kopjes, hoe kan dat?? Ligt het aan de elektronische muziek van tegenwoordig, aan de IPad of telefoon, ik weet het niet.

Hier in Nederland zijn er nog maar weinig mensen en kinderen die de moed hebben om de accordeon te gaan leren bespelen, anders is het in de Balkan landen waar het enthousiasme nog wel zeer hoog is. Ook de verkoop van dit instrument is drastisch verlaagd, zelfs de meeste fabrieken zijn opgeheven.

Met een accordeon kun je geheel alleen iemand of jezelf begeleiden. Zelf speel ik al van kinds af aan, heb in verschillende combi’s gespeeld en na een tussenpose van enkele accordeon-loze jaren leid ik nu alweer 25 jaar het accordeonorkest TOETS&BAS met nog zo’n 13 leden. Ondanks verschillende oproepen in de media komt er helaas geen aanwas bij.

Wij repeteren met ons orkest met veel liefde en plezier en proberen met onze muzikale kwaliteiten verzorgingshuizen e.d. een fijne muzikale middag of avond te bezorgen. Ons accordeonorkest treedt in November wederom op in Weijerstaete in Boxmeer en op Woensdag 11 december s ‘avonds van 19.00 – 21.00 uur in Castella te Cuijk met een aangepast KERSTCONCERT, zoals van ons gewoon: gratis toegang.

Wij hopen nog een tijd door te mogen gaan en zijn er mensen die de accordeon beheersen en notenschrift kennen: van harte welkom.

Zie onze website: www.toetsenbas.nl , of 0649905504

J oop van Haalen